În următoarele rânduri vă vom prezenta o situație privind domeniul despăgubirilor din accidentele rutiere care s-au soldat cu vătămări corporale, din culpa comună.
Șoferul unui autovehicul pătrunde într-o intersecție semnalizată cu “Cedează trecerea” având o vizibilitate foarte redusă. În intersecția respectivă se formează un unghi de 90 de grade, motiv ce îl împiedică pe conducătorul auto în observarea apropierii vreunui autovehicul din sensul perpendicular de mers. Acesta este acroșat de un astfel de vehicul ce circula cu viteză mare și care nu a mai putut evita impactul cu primul vehicul a cărui secțiune frontală pătrunsese deja în intersecție, astfel aducându-se în discuție culpa comună a ambilor șoferi.
Mai intră în discuție și problema în care intersecția nu era semnalizată corespunzător ori că nu au fost luate toate măsurile necesare pentru ca gradul de siguranță al respectivei intersecții să fie optim, inclusiv prin îndepărtarea tuturor obstacolelor ce ar fi putut obstrucționa vizibilitatea conducătorilor auto, acesta va putea fi făcut, în egală măsură cu șoferii implicați în accident, răspunzător de producerea acestuia.
În concluzie, raportat la noțiunea de “culpă comună”, putem spune că primul șofer, cel aflat în dreptul indicatorului de ”cedează trecerea”, era în imposibilitatea de a se asigura mai mult decât a făcut-o. Impedimentele care l-au împins la producerea accidentului au fost configurația intersecției, precum și a obstacolelor vizuale ce i-au iesit în cale. Acesta nu a putut să vadă sensul de mers al drumului, nefiind astfel în totalitate vinovat de producerea accidentului coroborat cu viteza excesivă a celuilalt șofer care circula pe drumul cu prioritate, viteză ce l-a împiedicat să reacționeze în timp util în momentul în care a observat partea din față a celeilalte mașini ce pătrunsese deja în intersecție, având așadar, la rândul său, partea sa de vină în producerea accidentului.